Ruuansulatus


Ruuansulatus jakautuu moneen eri vaiheeseen. Tässä yksinkertaistettu selitys ruuansulatuksesta.

1. Ruoka pureskellaan suussa, jossa siihen erittyy sylkeä, joka helpottaa ruuan nielemistä. Jos syö hiilihydraattipitoisia ruokia, suun amylaasientsyymi alkaa hajottamaan niitä, ja tärkkelys hajoaa sokeriksi.

2. Kun olemme nielaisseet ruokapalan, kulkeutuu se henkitorven vieressä olevaan ruokatorveen. Ruokatorven lihakset supistelevat, minkä ansiosta ruoka kulkee kohti mahalaukkua.

Ihmisen ruuansulatuselimistön osat.
3. Mahalaukun alasulkija aukeaa, jotta ruokapala pääsee sinne. Mahalaukussa ruoka viipyy 2-3 tuntia. Ruoka hajoaa ruokasulaksi. Mahaneste muuttaa ruuan hyvin happamaksi, jotta ruuan bakteerit ja mikrobit hajoaisivat. Mahanesteessä oleva pepsiinientsyymi alkaa hajottamaan proteiineja aminohapoiksi.

4. Mahalaukusta ruokasula menee noin ruokalusikallinen kerrallaan ohutsuoleen, mikä on ruuansulatuksen kannalta tärkein elin. Siellä hajoavat kaikki ravintoaineet, jonka jälkeen ne imeytyvät muualle elimistöön. Imeytymispinta-alan tulee olla mahdollisimman suuri, jotta mitään tarpeellisia ravintoaineita ei menisi hukkaan. Ohutsuolen nukkalisäkkeet ja sisäpinnan poimut muodostavat noin 200 neliömetrin imeytymispinta-alan. Ohutsuoli myös supistelee, jotta imeytyminen tehostuisi ja ruokasula kulkisi eteenpäin. Nukkalisäkkeistä hajonneet ravintoaineet kulkeutuvat verenkierron mukana muualle elimistöön.

5. Paksusuoleen kulkeutuvat ruuan hajoamattomat osat, eli pääasiassa kuidut, sekä ruuansulatuskanavasta irroneita soluja. Paksusuolen bakteerit muodostavat B- ja K-vitamiineja.
Paksusuolessa hajoamattomasta ruokajätteestä imeytyy verenkiertoon vielä vettä, sekä kivennäissuoloja. Tämä, siksi, että muuten elimistömme menettäisi turhaan niin paljon vettä, ja lopulta kuivuisi. 
Lopulta valmis uloste poistuu kuona-aineena peräsuolen ja peräaukon kautta elimistöstämme.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti